reklama

Powiat ząbk. Święto niebiańskiej słodyczy

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor: | Zdjęcie: Canva

Powiat ząbk. Święto niebiańskiej słodyczy - Zdjęcie główne

foto Canva

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

WiadomościWiększość ją lubi, niektórzy ubóstwiają, ale są też tacy, dla których mogłaby nie istnieć. Dziś, w niedzielę, 7 lipca obchodzimy Światowy Dzień Czekolady.
reklama

Czekolada to mówiąc krótko wyrób cukierniczy sporządzany z miazgi kakaowej, tłuszczu kakaowego lub innego tłuszczu roślinnego, środka słodzącego i innych dodatków, a w przypadku czekolady mlecznej także z mleka.

Produkcja czekolady jest dość skomplikowana. Nie wystarczy do tłuszczu dodać kakao i cukier, jakby się mogło wydawać. W celu uzyskania miazgi kakaowej i tłuszczu kakaowego, ziarna kakaowca poddaje się fermentacji, suszy i rozciera. Kolejnym etapem produkcji jest konszowanie, czyli mieszanie w specjalnym zbiorniku.

 

Słodka historia

Produkcję płynnej czekolady wymyślili Majowie i Aztekowie. To oni wpadli na pomysł, żeby wykorzystać nasiona kakaowca. Początkowo były one wykorzystywane przez Majów do produkcji napoju dla najbogatszych. Aztekowie rozdrabniali nasiona kakaowca, by produkować zimny napój z kukurydzą, chili, miodem, wanilią oraz z suszonymi płatkami kwiatów nadających różną barwę napojom.

reklama

Dopiero po odkryciu Ameryki przez Kolumba nasiona kakaowca trafiły do Europy. Jednak długo mieszkańcy starego kontynentu nie wiedzieli, jak je wykorzystać. W XVII wieku popularne stały się roztarte ziarna kakaowca, które były zalewane ciepłą wodą z dodatkiem cukru. W 1828 r. Casparus van Houten Senior opatentował metodę proszkowania nasion kakaowca, a jego syn wynalazł proces alkalizowania czekolady. W końcu połączono kakao, cukier i rozpuszczony tłuszcz kakaowy i wylano to do formy. Tak powstała pierwsza tabliczka czekolady. Konszowanie zostało wynalezione przez pana o nazwisku Lindt, znanym nie tylko koneserom.

 

Kto lubi czekoladę?

Lubię, nie jestem smakoszem, ale lubię - przyznaje nam wicestarosta ząbkowicki, Dariusz Małozięć.

Bardziej entuzjastycznie do pytania podchodzi burmistrz Ząbkowic Śląskich.

reklama

W ilościach nieograniczonych - mówi Marcin Orzeszek, który równocześnie przyznaje, że próbuje się w tej materii ograniczać.

Jaka czekolada jest najpyszniejsza?

Z orzechami, biała - to dwie moje ulubione - mówi burmistrz Orzeszek.

 

Czy czekolada jest zdrowa?

Czekolada czekoladzie nierówna - mówi dietetyczka z Kłodzka, Aleksandra Ketlinger. - Nie wspominając o białej czekoladzie, która w ogóle nie powinna się czekolada nazywać. Ona nic pożytecznego nie wnosi do organizmu - dodaje.

Według kłodzkiej dietetyczki, a także rzeszy innych dietetyków, najzdrowsza jest czekolada ciemna, która ma przynajmniej 70% kakao.

reklama

Taka czekolada zawiera magnez, błonnik, można jadać ją nawet na diecie odchudzającej, tak dwie kostki dziennie. Jeżeli ktoś nie musi liczyć kilokalorii, to może jeść jej oczywiście więcej - mówi Aleksandra Ketlinger.

A co z czekoladą mleczną, najbardziej pospolitą, ale i przez wielu uznawana za najsmaczniejszą?

Jest ona nasycona cukrami, z tym trzeba ostrożnie, a i wartości są zdecydowanie - mówi dietetyczka. - Wszystko zleży od umiaru - dodaje.

Aleksandra Ketlinger zaznaczą, że to nie jest tak, że czekolada to zło wcielone.

Jeżeli porównujemy do czekolady pełnowartościowej to w ciastkach czy batonikach, więcej jest dodatków, cukru i tłuszczów nasyconych, a do tego wypełniacze, słodziki. Przede wszystkim trzeba czytać składy - mówi.

A czy ona sama jada czekoladę?

Lubię czekoladę, jem ją raz na jakiś czas - mówi Aleksandra Ketlinger.

 

A kto czekolady nie lubi?

Hubert Krech, zwycięzca polsatowskiego programu Family Food Fight, który lubi dobrze zjeść i lubi dobrze nakarmić innych, do czekolady ma stosunek obojętny.

Wszystko mi jedno, czy czekolada jest, czy jej nie ma - mówi nam.

reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama