Lodówka społeczna to miejsce, w którym zwłaszcza po świętach, można zostawić te produkty spożywcze i gotowe dania, którymi chcemy podzielić się z innymi. Po świętach zwłaszcza, zostaje nam dużo jedzenia. Zamiast je marnować można ucieszyć nim kogoś potrzebującego.
- Zamiast wyrzucać jedzenie po świętach, zostaw je w lodówce społecznej przy Centrum Organizacji Pozarządowych w Ząbkowicach Śląskich. Proszę pamiętać również o opisie produktów czy potraw i oznaczenie daty wyrobu i przydatności do spożycia – o nowej inicjatywnie informuje Marcin Orzeszek, w swoich mediach społecznościowych.
Co można włożyć do lodówki społecznej
Produkty, które sam mógłbyś zjeść. Świeżą żywność, która nie przekroczyła terminu ważności do spożycia określonej na opakowaniu. Produkty suche, tj. kasza, ryż, makaron, mąka, cukier, ciastka etc., w nieuszkodzonych opakowaniach. Ser, jogurty, twarogi, w oryginalnie zamkniętych opakowaniach. Konserwy w oryginalnie zamkniętych opakowaniach. Pieczywo i inne wyroby piekarnicze zapakowane. Warzywa i owoce. Wyroby własne szczelnie zapakowane, z opisem i datą przygotowania np. zupa, ciasto.
Czego nie powinniśmy wkładać do takiej lodówki.
Produktów przeterminowanych lub wykazujących oznaki popsucia: mające nietypowy zapach, kolor lub wydęte wieczka. Produktów już napoczętych. Produktów, które przekroczyły termin przydatności do spożycia. Produktów wymagających głębokiego schłodzenia i mrożonek. Alkoholu i innych środków odurzających.
Z lodówki może korzystać każdy, kto tego potrzebuje, oczywiście nieodpłatnie
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.