Karol Jaworski z Ziębic przygotował konkursowego drinka, który oczarował jury. Teraz weźmie udział w finale ogólnopolskiego konkursu barmańskiego MONIN Cup Junior 2022.
Młody talent barmański?
Karol ma 18 lat i na co dzień uczy się w Zespole Szkół Ponadpodstawowych im. Hipolita Cegielskiego w Ziębicach. Jest w technikum na profilu gastronomicznym. Do udziału w konkursie skłoniła go m.in. chęć rozwoju swoich barmańskich umiejętności.
- Poznanie nowych ludzi, zdobycie nowych doświadczeń, a może i zdobycie jakiegoś fajnego miejsca. Pasją bym tego nie nazwał, ale jest to dla mnie mała zajawka. Gdy nauczyciele zaproponowali mi udział w konkursie, bez zastanowienia się zgodziłem i podjąłem się wyzwania - mówi Karol Jaworski
Tajna receptura
18-latek przygotował na konkurs autorski koktajl typu long drink zgodny z tegorocznym hasłem przewodnim - „Sharing Memorable Moments”. Receptura jego koktajlu jest narazie ściśle tajna, bo będzie z niej korzystał także podczas finału. 1 grudnia odbędzie się kolejny etap barmańskich potyczek. Będzie polegał na próbowaniu i zgadywaniu smaków syropów firmy MONIN. Następnie zadaniem Karola będzie sporządzenie własnego drinka oraz zrobienie show na scenie. Póki co możemy zdradzić jedynie, że zgodnie z kryteriami, drink składa się z 5 składników, ale dokładne proporcje i sposób na ozdobienie poznamy dopiero po finale.
Koktajl z twojego świata
Tak jak wspominaliśmy, tegoroczna edycja konkursu barmańskiego nosi nazwę „Sharing Memorable Moments”. Organizatorzy postawili przed młodymi barmanami wyzwanie do stworzenia koktajlu, który nie tylko mówi coś o nich i ich świecie, ale także odzwierciedla to, co oznacza dla nich tworzenie społeczności.
Trzymamy kciuki!
Finał MONIN Cup Junior 2018. Fot MONIN
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.