Z Malwiną Pasternak rozmawialiśmy w poprzednim wydaniu magazynu „Kobiecym Okiem”. Tym razem o pasji do sera mówi nam jej mama, Stanisława Pasternak.
Całe wydanie Kobiecym Okiem można pobrać klikając TUTAJ
Po sery do Lutomierza przyjeżdżają okoliczni mieszkańcy, a także turyści wypoczywający na Ziemi Ząbkowickiej i w Kotlinie Kłodzkiej. Przybywają tu samochodami, motocyklami i na rowerach, w końcu w okolicy mamy wspaniałe szlaki turystyczne i rowerowe.
Jak mówi pani Stanisława, z wytwarzaniem oscypków zapoznali ją górale, którzy przybyli na nasze ziemie, aby pracować jako dekarze.
- Na naszych terenach robiono raczej twarogi - zaznacza Stanisława Pasternak. - Dolny Śląsk to są tereny, gdzie twarogi są od zawsze, a te sery, które my robimy w tej chwili, to sery podpuszczkowe, z mleka słodkiego pasteryzowanego. Górale mi pokazali, jak się je wytwarza. Później uczyłam się tego na licznych szkoleniach np. na Mazurach czy organizowanych przez Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu.
Pani Stanisława zachwyciła się produkcją sera. To było coś nowego, niepowtarzalnego w okolicy. Jak mówi, ta pasja trwa do dziś. A owoce tej pasji możemy zobaczyć i pokosztować w Serowarni w jej gospodarstwie. Zagrodę Pasternak można nazwać firmą rodzinną, każdy członek tej wielopokoleniowej familii przyczynia się do sukcesu Serowarni.
Aby stworzyć pyszny i zdrowy ser, panie Stanisława i Malwina pozyskują krowie mleko najwyższej jakości od sprawdzonych, zaprzyjaźnionych rolników. Do swoich wyrobów używają wyłącznie naturalnych produktów, czyli niepasteryzowanego i pasteryzowanego mleka, podpuszczki mikrobiologicznej, niejodowanej soli i ziół z własnego gospodarstwa i okolicznych pól. Poszukiwanie nowych smaków i dodatków fascynuje mamę i córkę.
- Ta pasja mnie nie opuszcza - mówi pani Stanisława. - Przynajmniej na razie, dopóki mam jeszcze na tyle siły i zdrowia, to sobie nie wyobrażam, żebym tego nie robiła.
Stanisława Pasternak w Serowarni zajmuje się głównie warzeniem sera, obsługą klienta i prowadzeniem warsztatów serowarskich. Każdemu gościowi daje pokosztować serów. Nikt tu nie kupuje kota w worku.
- Ser to jest taki produkt, który potrzebuje opieki - stwierdza pani Stanisława. - Sery chcą, żeby z nimi cały czas być, żeby je pielęgnować. Ser musi się kąpać w solankach, potrzebuje, żeby mu poświęcać bardzo dużo czasu. Takiej opieki po prostu. Ktoś, kto nie ma czasu dla sera, musi zapomnieć o wytwarzaniu dobrego sera. Ja tak uważam.
Zagroda Pasternak zaprasza na warsztaty serowarskie, a także na Targi Zdrowej Żywności Prosto od Rolnika, które organizowane są w trzecią niedzielę miesiąca.
- Prowadzimy też Zagrodę Edukacyjną Pasternak. Przyjeżdżają do nas przeróżne grupy wiekowe: od przedszkolaczków do seniorów, turyści, również i studenci kierunków żywieniowych. Jest to dla nas bardzo satysfakcjonujące że z naszych kompetencji korzystają uczelnie wyższe - mówi pani Stanisława. - Podczas warsztatów każdy warzy swój ser w swojej formie serowarskiej, następnie prezentujemy współczesne gospodarstwo rolne na Wsi Dolnośląskiej w formie spaceru i drobnych prac gospodarskich, a na koniec „śniadanie u rolnika” na bazie wyrobów z naszego gospodarstwa. Każdy zadowolony od nas wyjeżdża.
Serowarnia Lutomierz jest otwarta codziennie od godz. 9.00 do godz. 19.--, poza poniedziałkami (w niedziele od godz. 12.00 do godz. 19.00). Można zamawiać przez telefon (nr 661 783 435), poprzez stronę internetową www.serylutomierskie.pl oraz przez Facebooka (Sery Lutomierskie z Gór Sowich) - wysyłka kurierem. W czwartki pani Malwina dowozi bezpłatnie na terenie Ząbkowic i okolic, Kłodzka, Bielawy i Dzierżoniowa. Można płacić kartą.
Co miesiąc targi
Już od trzech lat w każdą trzecią niedzielę miesiąca na terenie serowarni odbywają się Targi Zdrowej Żywności Prosto od Rolnika - w godz. 12.00-16.00. To wydarzenie dla każdego! Na targach są inni producenci wysokiej jakości żywności i nie tylko - znajdziemy tu: mięso, pieczywo, warzywa, kiszonki, jaja, miody, wegańskie i wegetariańskie pasztety, ryby, mąki, kasze, domowe ciasto, soki naturalne, przyprawy, zioła, ekokosmetyki, rękodzieło...
Najbliższe targi odbędą się: 16 października, 20 listopada i 18 grudnia.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.